Изи Кредит бе спонсор за поредна година на "Пролетно хоро" във Велинград

03 април 2019
Изи Кредит бе спонсор за поредна година на "Пролетно хоро" във Велинград

Изи Кредит бе спонсор за поредна година на "Пролетно хоро" във Велинград

03 април 2019

На 23 март, с любезното съдействие на Изи Кредит, във Велинград се проведе осмият национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро“, организиран от сдружение „Пролетно хоро“, Дружба „Родина“, „Дружество за защита на Родопите“ и община Велинград. В тазгодишното издание участваха повече от 1800 души. Изи Кредит се включи в събитието с финасова подкрепа, рекламни материали и участие на живо.

За осми пореден път фестивалът събра любителите на българското хоро, с чието родолюбие се съхранява и популяризира ценното ни фолклорно богатство. В проявата тази година се включиха любителски школи, клубове и състави от цялата страна, изучаващи български хора. Трите модула на програмата предложиха различно изживяване за публиката и изобразиха по атрактивен и оригинален начин родния фолклор – в първата част беше индивидуалното представяне на всички танцови формации на закрита сцена с по две български хора, типични за региона, от който идва групата. Във втората част, под звуците на народни инструменти, пъстро шествие от всички участници премина през града - от градския стадион до центъра на Велинград. В третия модул, празничното настроение беше подсилено от музиката на фоклорен оркестър на живо.

По традиция събитието няма конкурсен характер, а основната му цел е да се обмени опит и да се създадат приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии, обичащи българския фолклор. Всяка група-участник във фестивала получи грамота за включването си. Идеята за пореден път беше да бъде провокиран интереса към българските хора и по този начин да бъдат подкрепени и подсилени националната ни гордост и самочувствие.