02.05.2012

Идват по-добри дни за българските потребители

news article image

Кризата напуска България бавно, но сигурно и въпреки трудностите, идват по-добри дни за джоба на българина. Този извод може да бъде направен след последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

През тази и следващата година българската икономика ще отбележи растеж от съответно 0.8% и 1.5%. Много по-силно развитие се предвижда и за цяла Централна и Източна Европа (ЦИЕ). През тази и следващата година страните от региона ще отбележат растеж от 1.9 и 2.9 на сто. Предишните прогнози бяха за 1.1 и 2.4 на сто.

Развитието на Източна Европа ще зависи силно от представянето на богатите западноевропейски страни, но най-лошото е зад гърба ни, смятат от МВФ. Търговията и производството в Европа се активизират, посочват още от институцията.

Полша и Турция ще са страните с най-висок икономически растеж в региона. Добре се очаква да се представят също Литва, Латвия и Естония. България и Румъния са в златната среда. За България се прогнозира икономически ръст от съответно 0.8 и 1.5 на сто за 2012 и 2013 г. Малко по-висок ще е той в Румъния – 1.5 и 3 на сто.

Неотдавна националната статистика в България отчете оживление в потреблението за първи път от няколко години насам – доказателство, икономиката се събужда. По-силното търсене на потребителски кредити през последните месеци потвърждават този факт. Към края на декември миналата година сумата на бързите заеми достигна 2 млрд. лв. - 2% ръст спрямо декември 2010 г. и най-високото ниво за последните две години. Прогнозите за тази година също са добри. Лидерът в бързите заеми Изи Кредит например предвижда 30% на заемите си ръст през тази година.

Ask a question Задай въпрос