08.10.2013

Готвят 10-годишна давност за дълговете на гражданите

news article image

Ако за 10 години гражданин не си върне потребителски кредит или не си плати сметка за ток, парно и вода, дългът му ще бъде опростен. Това предвижда законопроект, одобрен на първо четене в правната комисия в парламента в края на септември.

Проектът предвижда абсолютна давност от 10 години на дълговете на граждани, които не са обезпечени. В момента давността за дългове е 5 г. (или 3 г. за ток, парно, вода и т.н.), но тя започва да тече наново с всяко действие на кредитора за събиране на дълга - завеждане на дело в съда или при съдебен изпълнител. Идеята на депутатите е, с новото предложение да бъде решен проблема с „вечния длъжник”. Някои експерти обаче смятат, че абсолютната давност ще стимулира много хора съзнателно да не плащат задълженията си, заради което кредитори и фирми ще понесат значителни загуби. Пряката последица от това ще е по-труден и скъп достъп до кредитиране, както и повече на брой съдебни искове за събиране на вземания, предупреждават експертите.

Десетгодишната давност няма да важи за ипотечни кредити и ще се отнася само за физическите лица, без фирмите. Няма да се прилага и за разсрочените или отсрочените дългове.

Ask a question Задай въпрос