05.02.2012

Еврокомисията: Фирмите за бързи кредити в България работят коректно

news article image

Българските компании за потребителски кредити са сред отличниците в Европейския съюз (ЕС) по спазване правата на потребителите. Това стана ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК) в началото на януари след извършена проверка на над 500 сайта на дружества от сектора. 

България е сред четирите страни от общо 27 от ЕС, Исландия и Норвегия, в които за проверените сайтове за потребителски заеми не са констатирани каквито и да било несъответствия с европейските директиви. В страната са били проверени 6 сайта на небанкови финансови институции, всички от които работят коректно с клиентите си, гласи съобщението. Другите „отличници” са Гърция, Исландия и Ирландия. 

„Потребителският кредит не винаги е лесен за разбиране. Затова е много важно компаниите, които ги отпускат, да предоставят на потребителите пълна и вярна информация. Когато хората търсят пари назаем, те понякога откриват, че заемите са по-скъпи, отколкото са подозирали първоначално, заради това, че е липсвала важна информация”, обясни еврокомисарят по защитата на потребителите Джон Дали. 

Най-много нарушения са открити в Белгия – 89, при проверени общо 93 сайта. В процентно отношение най-лоши резултати отчитат Кипър, Малта, Словакия и Испания, където несъответствия са открити във всички проверени фирми. В съседна Румъния в нарушение са били 11 от общо 20 проверени дружества. 

От проверени общо 562 уебсайта, само 30% от тях са спазили законовите изисквания, според изследването на ЕК. Сайтовете на 393 компании от бранша ще бъдат проверени допълнително, при което регулаторите в отделните страни ще изискат от тях да коригират поведението си. Ако финансовите институции не го направят, грозят ги глоби и дори прекратяване на дейността. 

Съгласно евродирективата за потребителския кредит, доставчиците на услугата са задължени да предоставят пълна информация на кандидатите, за да могат последните да вземат информирано решение. Констатираните от еврокомисията пропуски в работата на компаниите са липсата на стандартизирана информация при рекламирането на продуктите и подвеждаща информация за разходите, които съпътстват бързите заеми. Фирмите на пазара са задължени да разкриват реалната цена на кредита, изразена чрез годишния процент на разходите (ГПР). 

„Интернет е все по-използвана медия от потребителите за информация за заеми и затова е хубаво европейските органи да правят проверки периодично. Нека е ясно дали сайтовете отговарят на законовите изисквания. Важно е потребителят да може да сравни заемите от отделните компании и да избере този, който в най-голяма степен отговаря на неговите потребности. Нас подобни проверки не ни притесняват. Изи Кредит, а и много други компании от сектора, изпълняват стриктно изискванията на закона”, коментира темата пред телевизия Bulgaria ON AIR Станимир Василев, изпълнителен директор на Изи Кредит. 

 

Ask a question Задай въпрос