Единайсет народни танцьори от Дупница казаха „НЕ на дълговете, ДА на парите”

08 октомври 2014
Единайсет народни танцьори от Дупница казаха „НЕ на дълговете, ДА на парите”

Единайсет народни танцьори от Дупница казаха „НЕ на дълговете, ДА на парите”

08 октомври 2014
Единайсет самодейци на една от местните школи по народни танци в Дупница завършиха успешно курс по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит.
 
Обучението се проведе на 6 септември, а негов лектор беше професионалният обучител и бизнес треньор на Изи Кредит – Лидия Йорданова. В презентацията си тя акцентира върху разумното разпределяне на личните средства и техниките за изграждане на финансова стабилност. Очаквано, с оглед на преобладаващия брой дами, които се включиха в обучението, най-интригуващи се оказаха темите за кредитите и пазаруването. Лидия Йорданова изтъкна необходимостта покупките при пазаруване да се правят по предварителен списък, с точно разпределени разходи за отделните стоки, които ще бъдат закупени. „Пазаруването по списък дисциплинира. В никакъв случай не се поддавайте на изкушението да купите нещо импулсивно”, посъветва тя участниците в курса. Сред дадените от нея важни спестовни съвети бяха още да не пазаруват на „гладен стомах”, да се теглят пари в брой само от банкомат, който е собственост на банката-издател на дебитната им карта и да проверяват промоциите, които понякога могат да бъдат подвеждащи.
 
Курсистите се забавляваха с игри, в които провериха знанията си по финанси и уменията си да контролират семейния бюджет. В края те дадоха и нееднозначна оценка за качеството на курса – 5, най-високата възможна. Курсът беше много полезен. Аз лично научих много за пазаруването”, коментира 45-годишната Емилия Борисова, един от участниците в обучението в Дупница. Тя и останалите курсисти препоръчаха на организаторите да провеждат обучения сред служителите на държавни институции и в тях да има още повече игри.
 
Това е поредното обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”, стартиран пролетта. Те се провеждат в цялата страна. До момента са организирани 13 курса в десет населени места, а участниците в тях надхвърлят 170 души. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240 (без допълнително таксуване).