08.10.2014

Единайсет народни танцьори от Дупница казаха „НЕ на дълговете, ДА на парите”

news article image

Единайсет самодейци на една от местните школи по народни танци в Дупница завършиха успешно курс по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит.
 
Обучението се проведе на 6 септември, а негов лектор беше професионалният обучител и бизнес треньор на Изи Кредит – Лидия Йорданова. В презентацията си тя акцентира върху разумното разпределяне на личните средства и техниките за изграждане на финансова стабилност. Очаквано, с оглед на преобладаващия брой дами, които се включиха в обучението, най-интригуващи се оказаха темите за кредитите и пазаруването. Лидия Йорданова изтъкна необходимостта покупките при пазаруване да се правят по предварителен списък, с точно разпределени разходи за отделните стоки, които ще бъдат закупени. „Пазаруването по списък дисциплинира. В никакъв случай не се поддавайте на изкушението да купите нещо импулсивно”, посъветва тя участниците в курса. Сред дадените от нея важни спестовни съвети бяха още да не пазаруват на „гладен стомах”, да се теглят пари в брой само от банкомат, който е собственост на банката-издател на дебитната им карта и да проверяват промоциите, които понякога могат да бъдат подвеждащи.
 
Курсистите се забавляваха с игри, в които провериха знанията си по финанси и уменията си да контролират семейния бюджет. В края те дадоха и нееднозначна оценка за качеството на курса – 5, най-високата възможна. Курсът беше много полезен. Аз лично научих много за пазаруването”, коментира 45-годишната Емилия Борисова, един от участниците в обучението в Дупница. Тя и останалите курсисти препоръчаха на организаторите да провеждат обучения сред служителите на държавни институции и в тях да има още повече игри.
 
Това е поредното обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”, стартиран пролетта. Те се провеждат в цялата страна. До момента са организирани 13 курса в десет населени места, а участниците в тях надхвърлят 170 души. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240 (без допълнително таксуване).
 
 
 

Ask a question Задай въпрос