11.05.2017

Easy Credit купува конкурента си в бързите заеми "Провидент"

news article image

Източник: capital.bg

Няколко месеца след като придоби две от по-малките дружества на пазара на небанково потребителско финансиране, един от водещите играчи в сектора пораства с нова сделка. Създадената от Станимир Василев и Неделчо Спасов компания "Изи Асет Мениджмънт", която е по-позната под името на водещия си продукт Easy Credit, купува местното подразделение на най-голямата британска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF) – "Провидент Файненшъл България".

Договорът за прехвърлянето на 100% от акциите е бил подписан преди дни, като стойността на транзакцията остава тайна. По данни от отчета на "Провидент" за 2015 г. вземанията от клиенти са близо 15 млн. лв. като по неофициална информация междувременно има чувствителен ръст.

Преди да бъде финализирана, сделката ще трябва да получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Планът е след евентуалното разрешение на антимонополния орган двете компании, чиито бизнес модели имат доста сходни черти, да бъдат обединени. От "Изи асет мениджмънт" обаче изтъкват, че това няма да бъде свързано със съкращения на служители, а напротив – ще се търси интегриране на екипите и обединяване на най-добрите практики от досегашната дейност на двете дружества.


Стратегия: купувай и расти

Това е поредното придобиване, с което групата дружества на Станимир Василев и Неделчо Спасов разширява бизнеса си в областта на потребителското финансиране. През есента на миналата година съвместната им компания "Мениджмънт Файненшъл Груп", под чиято шапка в обединен финансовия им бизнес под няколко марки в в България и региона, придоби по-малките компании от сектора "Вива кредит", която отпуска бързи заеми, и "Аксес Файнанс", която стои зад агресивно маркетирания продукт "Бяла карта".

Инициативата за новата сделка отново е дошла от страна на българската група, разказва пред "Капитал" изпълнителният директор на "Изи асет мениджмънт" Кирил Михайлов. "През последните 2-3 години сме проучвали най-разнообразни възможности – различни предприятия, фирми, играчи на този пазар. Преди няколко месеца ние се свързахме с "Провидент" и след стандартен процес – преговори, due diligence, стигнахме до тази сделка", посочва той.

От своя страна от IPF, която стъпи в България едва преди четири години, смятат, че постигнатото споразумение "има търговски смисъл за групата". "Това решение позволява на IPF да фокусира ресурсите си върху по-големия си бизнес с кредити по домовете и бързорастящия си дигитален бизнес, където наблюдаваме силно търсене на необезпечено потребителско финансиране", коментира говорител на британската компания за "Капитал".

Борба за мащаб

Сделката ще позволи на българската група, която обслужва над 100 хил. активни клиенти в страната, да разшири проникването си на пазара с достъп до около 45 хил. нови клиенти. За 2016 г. "Изи асет мениджмънт" отчита приходи от 78 млн. лв. и печалба от 11 млн. лв. Конкретни данни за резултатите на "Провидент файненшъл България" няма, тъй като в отчетите си британският собственик, чиито акции се търгуват на борсите в Лондон и във Варшава, обединява дейността си на местния пазар заедно с тази в Унгария и Румъния. За 2016 г. общият оборот в трите страни е 177 млн. паунда, а печалбата е почти 37 млн. паунда.

По оценки на купувача приходите само от България за миналата година са от порядъка на 19 млн. лв. Финансовият резултат, който от стъпването на компанията на българския пазар е отрицателен, главно заради инвестициите в започването на дейност на зелено, вероятно и през 2016 г. е с негативен знак, след като през 2015 г. отчетената загуба беше 13.6 млн. лв. През март 2016 г. от "Провидент" коментираха, че към онзи момент общият размер на инвестициите в българския бизнес е около 25 млн. лв. Сега от дружеството не посочиха по-нова информация след запитване от "Капитал".
"Всички работни места в "Провидент" ще бъдат запазени" Кирил Михайлов, мениджър на "Изи асет мениджмънт"

Сделката ще изравни "Изи Асет Мениджмънт" по мащаб и с другите два големи играча на пазара - "БНП Париба лични финанси" и "Уникредит кънсюмър файненсинг", чиито приходи към края на 2015 г. са съответно 92.5 млн. лв. и 93.7 млн. лв. Обединените активи на купувача с тези на "Провидент файненшъл България" ще са близо 97 млн. лв. по данни към края на 2015 г.

Това представлява малко над 3% от общите активи в силно фрагментирания небанков финансов сектор, където по данни на БНБ оперират около 150 дружества, като обаче не всички са в сегмента на бързите потребителски кредити. Освен че е пренаселен, секторът изобилства и от нелоялни практики сред по-малките фирми. Именно затова и въпреки излизането на чуждестранен играч, внасящ добри практики, консолидацията с един от големите опериращи на светло играчи може да се приеме по-скоро за позитивна за пазара.

Без съкращения

С придобиването към екипа на "Изи Асет Мениджмънт", който заедно с кредитните консултанти наброява около 3500 души, ще се присъединят още около 800 служители. От купувача подчертават, че всички работни места в "Провидент" ще бъдат запазени. Нивата на заплащане, които са сходни в двете компании, също ще се запазят.

"Работим в посока изграждане на интеграционни екипи от наши и техни служители – и техните мениджъри ще взимат решения както за техните служители, така и за нашите", обяснява Михайлов.

По думите му сделката носи добри възможности за напасване в търговската структура, тъй като в някои региони и градове, където "Изи асет мениджмънт" не е била сред най-силните играчи на пазара, "Провидент" е имала силни позиции и обратното.

Сделката е поредното придобиване, с което групата дружества на Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов разширява бизнеса си в областта на потребителското финансиране

Ask a question Задай въпрос