Държавни служители във Враца преминаха през обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”

10 юни 2014
Държавни служители във Враца преминаха през обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”

Държавни служители във Враца преминаха през обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”

10 юни 2014

Шестнайсет служители от държавна институция във Враца участваха в безплатно обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и компанията за кредити Изи Кредит.

Курсът се проведе на 6 юни. По време на четиричасовото обучение курсистите разискваха казуси и играха интересни финансови игри, в които трябваше да приложат придобитите знания. Лектори в обучението бяха бизнес треньорите на Изи Кредит – Лидия Йорданова и Рени Георгиева. В презентациите им бяха засегнати темите: финансово планиране и бюджет, кредити и финансови продукти, спестявания, инвестиции, застраховки и свръхзадлъжнялост.

Участниците в курса бяха много активни и разказаха за финансовите предизвикателства, с които се сблъскват всекидневно. Двама от тях получиха забавни тематични награди от лекторите. Виктория Димитрова беше наградена със статуетка на Богинята Темида с пожелание да балансира добре бюджета си и доходите винаги да надвишават разходите й, а Лидия Тодорова получи таралеж-касичка, за да заделя спестявания. Беше разиграна и томбола с подарък рамка за снимки. В края на обучението участниците благодариха за полезното съдържание, а някои препоръчаха да има повече учебни часове. „С курса си сверих часовника за това колко правилно ръководя бюджета у дома и научих, че кредитите, които обслужвам, са от добрите. Подаръкът, който получих, също ме зарадва. Особено думите, с които ми беше поднесен”, сподели Виктория Димитрова, която беше сред най-активните в дискусиите и една от малкото, които до преди курса са си съставяли свой личен бюджет. В момента тя обслужва заем, с който подкрепя образованието на своя син.

Това е поредното обучение в рамките на проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Първоначално курсовете „НЕ на дълговете, ДА на парите” ще се провеждат в по-големите градове, а след това и в цялата страна. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20240.

Целта на „НЕ на дълговете, ДА на парите” е повишаване на финансовата култура на обществото. Това е мащабна национална програма за финансово образование, която дава възможност на хората да се обучават безплатно по финанси за потребители. Програмата е практически ориентирана и се поднася по атрактивен начин - чрез видеофилми, игри и помагала. Предвидени са също практически казуси и групови дискусии. Преподаватели в програмата са професионални обучители, преминали през специална подготовка.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е пореден етап от дългосрочната програма на Изи Кредит за подобряване на финансовата култура в България, която стартира през есента на 2012 година. Досега като част от усилията си за повишаване на финансовата грамотност в България, Изи Кредит издаде и разпространи половин милион копия от „Наръчник на разумния кредитополучател” и проведе безплатни обучения по „Управление на семейния бюджет”. Наръчникът беше издаден с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите.