09.06.2014

Държавни служители във Враца преминаха през обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”

news article image

Шестнайсет служители от държавна институция във Враца участваха в безплатно обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и компанията за кредити Изи Кредит.

Курсът се проведе на 6 юни. По време на четиричасовото обучение курсистите разискваха казуси и играха интересни финансови игри, в които трябваше да приложат придобитите знания. Лектори в обучението бяха бизнес треньорите на Изи Кредит – Лидия Йорданова и Рени Георгиева. В презентациите им бяха засегнати темите: финансово планиране и бюджет, кредити и финансови продукти, спестявания, инвестиции, застраховки и свръхзадлъжнялост.

Участниците в курса бяха много активни и разказаха за финансовите предизвикателства, с които се сблъскват всекидневно. Двама от тях получиха забавни тематични награди от лекторите. Виктория Димитрова беше наградена със статуетка на Богинята Темида с пожелание да балансира добре бюджета си и доходите винаги да надвишават разходите й, а Лидия Тодорова получи таралеж-касичка, за да заделя спестявания. Беше разиграна и томбола с подарък рамка за снимки. В края на обучението участниците благодариха за полезното съдържание, а някои препоръчаха да има повече учебни часове. „С курса си сверих часовника за това колко правилно ръководя бюджета у дома и научих, че кредитите, които обслужвам, са от добрите. Подаръкът, който получих, също ме зарадва. Особено думите, с които ми беше поднесен”, сподели Виктория Димитрова, която беше сред най-активните в дискусиите и една от малкото, които до преди курса са си съставяли свой личен бюджет. В момента тя обслужва заем, с който подкрепя образованието на своя син.

Това е поредното обучение в рамките на проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Първоначално курсовете „НЕ на дълговете, ДА на парите” ще се провеждат в по-големите градове, а след това и в цялата страна. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20240.

Целта на „НЕ на дълговете, ДА на парите” е повишаване на финансовата култура на обществото. Това е мащабна национална програма за финансово образование, която дава възможност на хората да се обучават безплатно по финанси за потребители. Програмата е практически ориентирана и се поднася по атрактивен начин - чрез видеофилми, игри и помагала. Предвидени са също практически казуси и групови дискусии. Преподаватели в програмата са професионални обучители, преминали през специална подготовка.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е пореден етап от дългосрочната програма на Изи Кредит за подобряване на финансовата култура в България, която стартира през есента на 2012 година. Досега като част от усилията си за повишаване на финансовата грамотност в България, Изи Кредит издаде и разпространи половин милион копия от „Наръчник на разумния кредитополучател” и проведе безплатни обучения по „Управление на семейния бюджет”. Наръчникът беше издаден с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите.

Ask a question Задай въпрос