Да се подготвим финансово за зимата

29.11.2022

Финансовите грижи стават все по-големи всяка следваща зима. Цените за отопление нарастват, желаните подаръци за Коледа и нова година стават все повече и все по-скъпи, а и самата зима сякаш продължава безкрайно със снеговалежи чак до април.

Нека не забравяме обаче и хубавите страни на този сезон - белите писти, домашния уют, празниците и семейните събирания, възможността да забавим темпото в дългите вечери.

Има ли как да се подготвим финансово за зимата така, че да не се притесняваме излишно, а да имаме време да й се насладим? Да, и ние в Изи кредит с удоволствие ще споделим няколко примерни насоки по темата:

Подаръци през ноември

Само в периода от 20 декември до 1 януари много от българските семейства похарчват една цяла заплата за подготовка на новогодишните празници. Тази година разпределете разходите в два месеца и купете подаръците още през ноември. Не се впускайте в големи разходи, нека помним, че коледните подаръци са символ на обич и близост, а не демонстрация на финансова мощ.

Отопление по мярка

Другото голямо перо в зимния бюджет са средствата за отопление. Специално през тази година не може да се прогнозира колко точно ще струват различните начини на отопление, за да се насочите към най-изгодния, но можете да направите много други подобрения:

Уплътнете прозорците и вратите на дома и на блока

Не позволявайте на парите си да излитат през процепи в дограмата или през неуплътнената входна врата. Дори с малко средства и подръчни материали можете да уплътните жилището си, за да остава топлината вътре. Не подценявайте и дограмата на блока - ако във входа е топло и в домовете ще е по-топло срещу по-малко пари.

Сменете старите електроуреди с по-нови

Готварската печка, бойлера, електрическата „духалка“ - всички те са големи консуматори на ток и съответно на пари. Проверете консумацията на всеки от тях и ако на пазара има по-икономични, подменете ги. Инвестицията ще си струва, защото ще спестите пари за отопление в следващите години.

Направете си писмен разчет на средствата

Не са много хората, които могат да кажат къде им отиват парите до стотинка. Повечето от нас знаят в общи линии кое колко им е струвало, но често има десетки, а понякога и стотици левове, които сякаш са се изпарили от портфейлите ни.

За да предотвратите такава финансова амнезия, направете си писмен финансов разчет - впишете всички приходи, а после и всички разходи - от вноската по кредита до шоколадите за децата.

Само така ще придобиете ясен поглед къде ви отиват парите и откъде можете да спестите така, че да сте подготвени за всякакви финансови ситуации през тази зима. 
 

Още новини
Назад Ръководителят на бизнес треньорите на Изи Кредит със заслужено място сред ТОП 100 HR професионалисти на България
21.11.2022

Ръководителят на отдел „Бизнес треньори“ на „Изи Асет Мениджмънт“ АД Надежда Балабанова беше номинирана и отличена сред Топ 100 HR професио...

Виж повече
Ask a question
Ask a question Задай въпрос