29.11.2022

Да се подготвим финансово за зимата

news article image

Финансовите грижи стават все по-големи всяка следваща зима. Цените за отопление нарастват, желаните подаръци за Коледа и нова година стават все повече и все по-скъпи, а и самата зима сякаш продължава безкрайно със снеговалежи чак до април.

Нека не забравяме обаче и хубавите страни на този сезон - белите писти, домашния уют, празниците и семейните събирания, възможността да забавим темпото в дългите вечери.

Има ли как да се подготвим финансово за зимата така, че да не се притесняваме излишно, а да имаме време да й се насладим? Да, и ние в Изи кредит с удоволствие ще споделим няколко примерни насоки по темата:

Подаръци през ноември

Само в периода от 20 декември до 1 януари много от българските семейства похарчват една цяла заплата за подготовка на новогодишните празници. Тази година разпределете разходите в два месеца и купете подаръците още през ноември. Не се впускайте в големи разходи, нека помним, че коледните подаръци са символ на обич и близост, а не демонстрация на финансова мощ.

Отопление по мярка

Другото голямо перо в зимния бюджет са средствата за отопление. Специално през тази година не може да се прогнозира колко точно ще струват различните начини на отопление, за да се насочите към най-изгодния, но можете да направите много други подобрения:

Уплътнете прозорците и вратите на дома и на блока

Не позволявайте на парите си да излитат през процепи в дограмата или през неуплътнената входна врата. Дори с малко средства и подръчни материали можете да уплътните жилището си, за да остава топлината вътре. Не подценявайте и дограмата на блока - ако във входа е топло и в домовете ще е по-топло срещу по-малко пари.

Сменете старите електроуреди с по-нови

Готварската печка, бойлера, електрическата „духалка“ - всички те са големи консуматори на ток и съответно на пари. Проверете консумацията на всеки от тях и ако на пазара има по-икономични, подменете ги. Инвестицията ще си струва, защото ще спестите пари за отопление в следващите години.

Направете си писмен разчет на средствата

Не са много хората, които могат да кажат къде им отиват парите до стотинка. Повечето от нас знаят в общи линии кое колко им е струвало, но често има десетки, а понякога и стотици левове, които сякаш са се изпарили от портфейлите ни.

За да предотвратите такава финансова амнезия, направете си писмен финансов разчет - впишете всички приходи, а после и всички разходи - от вноската по кредита до шоколадите за децата.

Само така ще придобиете ясен поглед къде ви отиват парите и откъде можете да спестите така, че да сте подготвени за всякакви финансови ситуации през тази зима. 
 

Ask a question Задай въпрос