02.01.2022

Да пазаруваш и пестиш – мисията възможна

news article image

Какво е общото между перата на птицата и финансовата ви свобода? Личният ви бюджет, за да излети и да бъде свободен, също има нужда от различни пера - както приходни, така и разходни.

Всички те трябва да действат в синхрон, за да е възможен полетът към спокойното ежедневие.

Нека започнем с приходните пера:

Редовна заплата

Когато човек е на трудов договор, той обичайно получава пари на една и съща дата всеки месец. Това улеснява планирането, тъй като финансовият приход е предвидим.

Хонорари/допълнителни доходи

Човек може да печели парите си по десетки начини, не само като се ангажира на трудов договор. Можете да предлагате трудовите си умения срещу хонорар или понякога да продавате свои употребявани вещи на добре развития пазар за стоки втора ръка. Парите от тези сделки също са перо “приход”, но неритмичен, на който не може да се разчита.

Кредити

Кредитите са особен елемент от финансовия бюджет, защото са първо сред приходните, а после - сред разходните пера.

Когато взимате бърз кредит от Изи кредит например, вие знаете предварително сумата, която ще получите. Би трябвало да знаете ясно и с каква цел го взимате - за покупка на неотложна вещ, за подпомагане на семейния бюджет до следващата заплата или за конкретна медицинска услуга.

С това като цяло приходните пера се изчерпват, време е да харчим :) За да не загубите финансовата си свобода, е добре да структурите разходните си пера по следния начин:

Неотложни плащания

Това са вноските по кредита, сметките за ток, телефон и телевизия и наема. Ако те заемат прекалено голям процент от прихода ви, преосмислете абонаментните си планове и се откажете от услуги, които не ползвате.

Храна, здраве, дрехи

Следващото разходно перо е за ежедневните ни нужди. Тук възможностите за спестяване или пък напротив - пилеене на пари, са неозброими. Ако искате разумно да харчите, вземете предвид следните вечни правила - не пазарувайте храна гладни, винаги купувайте по списък и не купувайте повече от една дреха в един стил.

Като следвате тези прости правила, няма да харчите излишно за храна, няма да пълните гардероба си с идентични дрехи, които не ви носят нова визия, а просто “още от същото” и ще държите разходите си под контрол.

Фондът “И аз съм човек”

Колкото и да е дисциплиниран един човек, колкото и стриктно да се грижите за “перата си”, съветваме ви да оставите една част от парите си за харчене за удоволствие. Веднъж месечно човек има право да си купи нещо необмислено, нещо спонтанно, нещо любимо…

Спазвайки тези съвети за поддържане на перата по приходи и разходи, ще установите как е съвсем възможно човек да харчи и да пести едновременно.

 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.

Ask a question Задай въпрос