12.12.2022

Бюджетно посрещане на коледните и новогодишните празници

news article image

Не ви ли се струва, че в последно време празнуването на всеки празник се превърна в състезание по харчене на пари? Като започнем от рождените дни, които вече е “задължително” да са като малки сватби, та стигнем до Коледа и Нова година, които също е “задължително” да посрещнем на екзотична дестинация или най-малкото в хотел на морето.

Едно такова парадиране със средства не води до нищо друго, освен до финансова катастрофа непосредствено след празничните дни. А проблемите с парите много лесно помрачават доброто настроение, което ни е владеело.

Ако приближаващите Коледа и Нова година ви причиняват финансови притеснения, ето как може съвсем спокойно да се посрещнат празниците без да се разорявате:

Предварително планиране

На първо място трябва да сте наясно колко допълнително средства можете да похарчите за празниците. Не забравяйте да вземете под внимание и честата практика декемврийските заплати да се изплащат преди Коледа. Така обикновено парите, с които трябва да изкараме целия дълъг и студен януари похарчваме още по Стефановден (27 декември) и после изпадаме във финансова депресия.

След като сте установили колко е празничният ви бюджет, ето как да го похарчите умно и без компромис с доброто, празнично настроение.

Подаръци се пазаруват рано

Най-хубавия момент да пазаруване на подаръци е в края на ноември и началото на декември. Все още има намаления от традиционните есенни намаления, все още няма никакви предпразнична лудница и човек може спокойно да помисли, да огледа и да избере онова, което ще зарадва най-близките му.

И тук е важно да направите предварителен списък, спрямо бюджета. Не е нужно подаръците да са скъпи, те са просто символ на любов и внимание. Припомнете си подаръците, които подарявахме в детството си - голям шоколад, книга, весели чорапи, чаша за кафе с весела картинка - това са хубави, класически, бюджетни подаръци, които стоплят душата без да изпразват джоба.

Тържествената трапеза не струва милиони

Колко пъти през годините се е налагало да дояждаме храната от празничната трапеза в продължение на дни? А колко ли пъти е трябвало даже да я хвърляме, защото сме взели много повече от необходимото?

Не падайте и сега в този капан. И на празник, и в делник можем да изядем горе-долу едно и също количество храна, затова не пазарувайте излишно, за да не натоварвате бюджета си.

Празничната трапеза си личи по хубавата украса, по отбраните гости и по доброто настроение, а това не струва много пари.

Не се сравнявайте

Най-големият враг на доброто настроение е сравнението и коментарите на другите “е как така ще си стоите вкъщи за празниците”. Вместо да изпитвате чувство за вина, си кажете “Да, аз може и да празнувам бюджетно, но ще го направя от сърце и с хората, които обичам, а това е най-важното”.

 

Весели празници от Изи кредит!
 

Ask a question Задай въпрос