02.04.2012

Бързите заеми в България са все по-достъпни

news article image

Бързите потребителски кредити в България се предлагат на все повече места и са все по-предпочитани от хората за разрешаване на финансовите им проблеми на фона на затегнатото банково потребителско кредитиране. Това показват данните на големите фирми в сектора и статистиката на БНБ.

 

За година обемът на бързите потребителски заеми е нараснал с над 9% до 860 млн. лв. към края на декември, а броят на фирмите, които ги предлагат е скочил два пъти до 148. Бърз заем може да бъде изтеглен чрез едно телефонно обаждане, докато сме у дома и без изобщо да се разкарваме до офис; през интернет, в някои квартални супермаркети и молове, и в офисите на мобилни оператори, докато плащаме сметките си.

 

Основните причини за ръста на бързите кредити – те се отпускат много бързо, по удобен за клиентите начин и без излишни формалности. Продуктите ни разрешават спешни финансови проблеми на хората, те са все по-достъпни и успяваме да стигнем до все повече места и хора. Уникалното при нашите услуги е, че не клиентите идват при нас, а ние отиваме при тях, спестявайки им по този начин време и осигурявайки им удобство, коментира Станимир Василев, изпълнителен директор на Изи Асет Мениджмънт АД (Изи Кредит). Отскоро компанията, която чрез 2500 свои консултанти в цялата страна предоставя бързо пари назаем директно в дома на клиентите, предлага кредити също в два от магазините на Фантастико в София и в един от софийските молове – SkyCity.

 

Фирмите за бързи потребителски кредити донякъде компенсират и пасивността или отсъствието на банките в потребителското кредитиране. В някои малки населени места компании като Изи Кредит са без аналог, тъй като голяма част от жителите им или нямат навик да теглят заеми от банки или последните се въздържат от кредитиране или изобщо не присъстват на пазара. Много от нашите клиенти поради една или друга причина нямат или получават труден достъп до банково финансиране и Изи Кредит е един от малкото продукти, чрез които те срещат разбиране за финансовите си нужди, посочва Станимир Василев.

 

Бум на бързите кредити се наблюдава и други европейски страни. Във Великобритания например, където индустрията на финансовите услуги е сред най-добре развитите, за три години бързите кредити са се увеличили 3 пъти и половина и към края на 2010 г. стойността им достига 1.7 млрд. лири. През изминалата година техният стойностен обем надхвърля 2 млрд. лири. За сравнение през 2004 г. кредитният портфейл на компаниите в сектора е бил само 100 млн. лири.

Ask a question Задай въпрос