04.03.2012

Бързите кредити в България достигнаха 2 млрд. лв.

news article image

Все повече хора в България теглят бързи небанкови заеми, а търсенето им е най-силно от две години насам. Това показват последните данни на централната банка (БНБ) към октомври-декември 2011 г. 

Към края на декември миналата година сумата на отпуснатите от фирмите в сектора заеми достига близо 2 млрд. лв., което е 2% ръст спрямо декември 2010 г. и е най-високото ниво за последните две години. Така бързите кредити растат вече пето поред тримесечие, а сегментът остава сред малкото добре развиващи се на кредитния пазар. Силното търсене на бързи заеми доведе и до рязко увеличение на броя на фирмите, които ги отпускат. Регистрираните в БНБ компании към началото на тази година са 148 при 73 година по-рано. Расте и броят на каналите, по които бързите заеми достигат до хората – през интернет, във веригите магазини за хранителни стоки и други. 

„Потребителите все повече избират бързите кредити, за да разрешат своите финансови проблеми във всекидневието. Фирмите, които сме на този пазар, от своя страна успяваме да достигнем до все повече места и хора, правейки услугите ни все по-достъпни”, смята изпълнителният директор на Изи Асет Мениджмънт АД (Изи Кредит) Неделчо Спасов. За 2011 г. Изи Кредит отпусна общо 140 449 заема в България - 28% повече от предходната година, когато броят им беше 110 016. Кредитният портфейл на компанията нарасна с 19% за година до 23.4 млн. лв.

Според проучване на компанията бързите парични заеми покриват важни и спешни битови и семейни разходи. Най-често те се използват за ремонт на жилището – това е направил всеки четвърти, теглил такъв кредит. Плащането на битови сметки (ток, отопление, вода, телефон, мобилни услуги, кабелна и интернет) също е честа причина да се прибягва до небанкови потребителски заеми – 21.4% от ползвателите на услугата. Мнозина финансират с бърз кредит и малкия си семеен бизнес (16%). На следващо място са покупката на техника (15.8%), медицински услуги и лекарства (13.8%), ремонт на автомобила (8.6%) и обзавеждане (7.6%). По-малко от 7 на сто от потребителите на услугата си позволяват удоволствия като екскурзии, почивки, празнуване на специален повод или покупка на дрехи и обувки. Бързи пари назаем се теглят и с образователна цел (5.6%).

Данните на БНБ показват, че хората в страната предпочитат да се обвързват със заеми в по-краткосрочен етап и се въздържат от покупка на стоки с дълготрайна употреба (например жилища, автомобили и други). На тримесечна база кредитите до 1 година и от 1 до 5 години растат съответно с 10 и 7 на сто до общо 778 млн. лв. Интересът на хората към бързите дългосрочни заеми - тези над 5 години, остава слаб и фирмите, които ги отпускат, регистрират минимален техен спад от 0.4% до 837 млн. лв. 

Освен ръст на кредитирането фирмите за бързи заеми отчитат и понижение на дела на просрочените от клиентите задължения. От 18.64% през юли-август през октомври-декември лошите кредити намаляват до 18.03 на сто. Това е сигнал за стабилизиране, защото в продължение на близо година фирмите регистрираха ръст на заемополучателите, които не погасяваха задълженията си. Според някои експерти обаче пречупването на негативната тенденция може и да е еднократен ефект, който се дължи на изчистване или продажба на кредитни портфейли от страна на кредитиращите компании. 

Заради увеличаващото се напоследък потребление и отдръпването на банките от рисковото потребителско кредитиране, експертите очакват броят на хората, които избират бързите заеми, да продължи да расте. Според данните на статистиката потреблението, което е най-важният двигател на икономическия растеж, отлепя от дъното и вече расте - за последното тримесечие на 2011 г. с 0.4% спрямо юли-септември, а на годишна база - с 1.4%. Този подем според икономистите ще отпуши и потребителското кредитиране. Очакванията за ръст на бързите заеми се потвърждават и от плановете на фирмите в сектора. Изи Кредит например предвижда 30% ръст на броя на кредитите си през тази година.

 

Ask a question Задай въпрос