16.07.2012

Бързите кредити са все по-търсени за сметка на банковите потребителски заеми

news article image

Все повече българи предпочитат да разрешават финансовите си проблеми с бързи небанкови кредити вместо с банкови потребителски заеми. Тенденцията се потвърждава от последните данни на БНБ за обемите на кредитиране в страната.

 

За януари-март фирмите за бързо кредитиране отпуснаха заеми за 1.96 млрд. лв., което е с 4% повече от преди година. Тук са включени както краткосрочни заеми, така и такива с по-дълъг срок. Само бързите заеми до 1 година скочиха с над 15%, а тези за потребителски нужди – с 9.4%. За същия период банковите кредити за домакинствата отбелязаха спад от 1% на годишна база.

 

Причините все повече хора да се преориентират към бързите кредити и да загърбват банковите са няколко основни. „Отпускаме пари в брой много бързо, на удобно за клиента място и без излишни формалности, което отговаря на потребностите на мнозина”, смята Неделчо Спасов, изпълнителен директор на Изи Кредит. Бърз заем може да се изтегли буквално за минути и най-късно до 24 часа. Голяма част от клиентите на компаниите за бързи кредити са хора, които се нуждаят от малки суми за покриване на „спешни” нужди – услуга, която на практика не се предлага от банките. Наред с това за потребителски кредит в банките се чака няколко седмици до месец, като се изискват и много документи. Отделно през последните няколко години банките се отдръпнаха от рисковото потребителско кредитиране – нещо, което признават и самите банкери и което се отчита като грешка, която трябва да бъде поправена. „Всички осъзнахме, че отново трябва да ухажваме потребителя”, коментира неотдавна на медиен форум Галя Димитрова, изпълнителен директор на Емпорики Банк.

 

Независимо от амбициите на банките отново да обърнат внимание на потребителя, прогнозите са, че фирмите за бързо кредитиране ще стават все по-предпочитани, когато трябва да сеизтегли малък потребителски кредит. Изи Кредит например прогнозира 30% ръст на заемите си за тази година.

 

 

Ask a question Задай въпрос