08.01.2012

Бързите кредити покриват важни за семейството и дома разходи

news article image

Небанковите потребителски заеми в България със срок до 1 година, в които е специализирана и Изи Асет Мениджмънт АД (Изи Кредит), са единственият сегмент на кредитния пазар в страната, който бележи подем. По последни данни на БНБ към края на септември за една година тяхната стойност е скочила с 34% до почти 268 млн. лв., като те растат непрекъснато още от средата на 2010 г. В същото време банковото кредитиране почти е замръзнало, а кредитните институции все повече се отдръпват от рисковото потребителско кредитиране. 
Силното търсене на бързите кредити не е български феномен. Това е световна тенденция. Във Великобритания, една от страните с най-развити банкови услуги, за една година техният обем се е утроил три пъти и половина и вече надхвърля 2 млрд. лири. Защо въпреки по-високите лихви хората предпочитат да теглят бързи заеми от небанковите компании? За какво са им нужни толкова спешно пари назаем? 

Оказва се, че бързите небанкови кредити покриват важни плащания, които не търпят отлагане. Според проучване на Изи Кредит те се използват основно за ремонт на жилището (26% от всички заемополучатели) и плащане на сметки (21.4%). Мнозина финансират с тях и малкия си семеен бизнес (16%). На следващо място са покупката на техника, лечение, ремонт на автомобила, обзавеждане и други. "Бързите кредити се използват за жизнено необходими за повечето семейства разходи, които рядко търпят отлагане и за които в днешно време трудно се намират пари назаем", коментира маркетинг директорът на Изи Кредит Виолета Будева. Удоволствия като почивка и екскурзия си позволяват едва по-малко от 7% от заемополучателите.

Този тип заеми се предпочитани и защото се предоставят много бързо, по удобен за клиентите начин и при минимални изисквания. Повечето бързи кредити се получават часове след заявката. В някои случаи заемите се предоставят дори за минути. Съвсем наскоро в супермаркетите Изи Кредит започна да предлага заеми (Easy 100 и Easy 200), които се предоставят само за 15 минути. Това ги направи най-бързите кредити в България. Още едно предимство е, че клиентите не губят време – с Изи Кредит например получават заемите директно в дома си, където ги посещава кредитен консултант на компанията. С мрежа от над 2500 кредитни консултанти, дружеството осигурява национално пазарно покритие за услугите си. 

В противовес банковите кредити се отпускат доста по-бавно, а заемополучателите губят време, ходейки до клона на съответната банка и носейки куп документи. 
Според проучване на авторитетната компания за пазарни проучвания GFK, тенденцията потребителите да използват финансови услуги от небанкови институции ще се задълбочава и хората все повече ще търсят финансови услуги от небанкови финансови институции.

Ask a question Задай въпрос