05.11.2012

Бързите кредити крепят малкия бизнес в България

news article image

Да се намери финансиране за малък семеен бизнес в България винаги е било предизвикателство. Банките не искат и да чуят. Трудно се разчита и на близки и приятели, на които парите също не достигат. В тази ситуация много хора с малък бизнес разчитат на бързите кредити. Около 16% от всички бързи заеми се теглят с тази цел. Финансиране на дребен семеен бизнес е третата най-честа причина да се тегли експресен заем, сочи проучване на Изи Кредит, една от големите фирми в бранша. Изгодно ли е и излиза ли сметката?

 

Оказва се, че бързите кредити могат да са много полезни за дребните предприемачи. Свежи пари така си набавят малки магазинчета за бързооборотни стоки, бакалии, цехове и сергии за плодове и зеленчуци, доставчици на услуги и ремонтни дейности и други. Добър пример са търговците на плодове и зеленчуци на сергиите. Те теглят бързи кредити, с които купуват продукция от производителите. След това препродават плодовете и зеленчуците с двойна и тройна надценка на пазарите в градовете. С оборота, който завъртат, си покриват заема и си докарват прилична печалба. Така например за бърз кредит от 600 лв. търговците връщат 743 лв. след два месеца. „С тези 600 лв. те постигат оборот от 1200-1800 лв., с които спокойно погасяват и заема и печелят за себе си”, обяснява Неделчо Спасов, изпълнителен директор на Изи Кредит.

 

Много клиенти на бързите заеми има сред съдържателите на заведения, които обикновено работят с 100% надценка. Активно ги ползват и собствениците на магазинчета за бързооборотни стоки, чийто надценки са по-малки – 20-30%. Ключово при тях е, че завъртат взетите назаем пари няколко пъти преди да дойде датата на плащане, което им генерира достатъчно оборот, с който да покрият всички свои разходи и да им остане печалба. „Имам клиент - магазинер, който тегли заем за 22-ри път. Взе 2800 лв., с които да зареди новото си магазинче за дрехи. Освен това ще стане и VIP клиент, което ще му даде до 30% отстъпка за бъдещи кредити”, посочва Мустафа Мейзин, кредитен консултант на Изи Кредит от Гоце Делчев. С жена му обслужват около 180 клиента, много от които имат собствен семеен бизнес и така си набавят нужните капитали. „Клиентите ни са разумни. Тези със заведения например, си правят сметка, че с нашите заеми ще им остане достатъчно и за печалба”, убеден е Мустафа Мейзин.

Ask a question Задай въпрос