05.11.2012

Бързи пари назаем спасяват семейните бюджети

news article image

Животът в България поскъпва и за много семейства в страната напоследък е все по-голямо предизвикателство да се вмъкнат в месечния си бюджет. Изправени пред този проблем, мнозина намират решение в изтеглянето на малък бърз заем. Това показват наблюденията на експерти в кредитирането.

За да живее нормално на човек са му нужни поне 563 лв. месечно, сочат разчетите на синдикатите към септември. Това е с около 6% повече от преди година по същото време. За четиричленно семейство сметката по този начин става 2250 лв. на месец – със 104 лв. повече спрямо година по-рано. Толкова пари са необходими за храна, поддръжка на жилището, дрехи, медицински и образователни услуги.

Притиснати от покачващите се разходи, много семейства, особено тези с по-скромни доходи, затягат коланите и намаляват разходите си. Други пък запълват временните дупки в бюджетите си, като теглят бърз кредит за кратък срок. Търсенето на тази специфична финансова услуга расте непрекъснато. По последни данни към юни бързите кредити със срок до 1 година са скочили с около 10% за година до общо 281.2 млн. лв. Средната сума, която теглят клиентите е 520 лв., а всеки трети от тях е бил с цел плащане на сметки, сочат данните на Изи Кредит, една от големите фирми за експресни заеми. Заемите за плащане на сметки са се увеличили и най-много за година – с цели 67%. Заради финансовите затруднения на много семейства в страната, експертите предвиждат търсенето на бързи заеми да остане силно и през следващите месеци. „Ще има ръст, при това сериозен - в рамките на 20%. При нас очакваме дори 30%”, посочи изпълнителният директор на Изи Кредит, Неделчо Спасов. По-високо търсене на бързи заеми, експертите очакват и заради предстоящите коледни празници, когато по традиция хората пазаруват активно.

Ask a question Задай въпрос