14.11.2013

Българската икономика отбелязва ръст

news article image

На фона на политическата нестабилност в страната българската икономика все пак успява да отбележи минимален ръст през третото тримесечие на годината, показват данните от националната статистика. Причината - по-високите потребителски и правителствени разходи и увеличеният износ към страните от ЕС. Леко увеличение през периода се забелязва и при инвестициите, което също се е отразило положително на икономиката ни.

През юли-септември брутният вътрешен продукт на страната – показателят, чрез който се измерва благосъстоянието на една държава, се е повишил с 0.6% спрямо предходните три месеца. Ръстът му на годишна база е по-висок – 0.8%. Само три месеца по-рано, българската икономика регистрира 0.1% спад спрямо март месец и рискуваше да изпадне в нова рецесия.

Неприятното е, че безработицата отново се е увеличила, при това в летния период, когато тя традиционно намалява заради сезонната заетост в туризма и селското стопанство. Според данните на статистиката към септември тя се е качила до ниво от 12% при 11.5% три месеца по-рано.

Правителствената прогноза за тази година сочи минимален ръст на БВП от 0.6%. За следващата година прогнозите са много по-оптимистични и тогава по оценки на финансовото министерство икономиката ни ще отбележи 2% растеж.

Ask a question Задай въпрос