България избяга от сянката на кризата

04.06.2012

Напук на лошите прогнози България засега успява да се изплъзне на кризата, чиято сянка задушава голяма част от Южна Европа. По-силното потребление в страната в началото на годината е помогнало на икономиката ни да избегне нова рецесия, показват експресните данни на официалната статистика за първите три месеца на годината.

Фирмите и домакинствата у нас са купували повече стоки и услуги през януари-март спрямо същия период година по-рано. Така българската икономика се е закрепила на нивото от края на 2011 г. В сравнение с първите три месеца на миналата година дори бележи 0.5% растеж. Предварителните прогнози бяха за спад и нова рецесия.

Потреблението в частния сектор формира цел 78% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – показателят, чрез който се измерва благосъстоянието на една държава. Колкото повече фирмите и домакинствата купуват, толкова повече расте БВП и обратното. Другите фактори на растежа са инвестициите, правителствените разходи и износа. Всички те обаче спадат в началото на годината.

Очакванията на правителството за тази година са за 2.3% икономически растеж, двигателят на който ще е именно потреблението. Международните финансови институции също прогнозират положително развитие. През миналата година българската икономика регистрира 1.7% ръст, а през 2010 г. излезе от рецесията с растеж от 0.4%.

България остава сравнително спокоен остров на фона на бушуващата буря в Южна Европа. За сравнение гръцката икономика е потънала с още 6.2% за година. Италия и Испания също бележат спад. В подем остава най-голямата европейска икономика - Германия, която отчита 1.2% ръст на икономиката си. Именно положителното развитие на Германия, която формира 30% от европейската икономика, крепи икономиката на ЕС.

Източник: Евростат, НСИ

Ask a question
Ask a question Задай въпрос