04.06.2012

България избяга от сянката на кризата

news article image

Напук на лошите прогнози България засега успява да се изплъзне на кризата, чиято сянка задушава голяма част от Южна Европа. По-силното потребление в страната в началото на годината е помогнало на икономиката ни да избегне нова рецесия, показват експресните данни на официалната статистика за първите три месеца на годината.

Фирмите и домакинствата у нас са купували повече стоки и услуги през януари-март спрямо същия период година по-рано. Така българската икономика се е закрепила на нивото от края на 2011 г. В сравнение с първите три месеца на миналата година дори бележи 0.5% растеж. Предварителните прогнози бяха за спад и нова рецесия.

Потреблението в частния сектор формира цел 78% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – показателят, чрез който се измерва благосъстоянието на една държава. Колкото повече фирмите и домакинствата купуват, толкова повече расте БВП и обратното. Другите фактори на растежа са инвестициите, правителствените разходи и износа. Всички те обаче спадат в началото на годината.

Очакванията на правителството за тази година са за 2.3% икономически растеж, двигателят на който ще е именно потреблението. Международните финансови институции също прогнозират положително развитие. През миналата година българската икономика регистрира 1.7% ръст, а през 2010 г. излезе от рецесията с растеж от 0.4%.

България остава сравнително спокоен остров на фона на бушуващата буря в Южна Европа. За сравнение гръцката икономика е потънала с още 6.2% за година. Италия и Испания също бележат спад. В подем остава най-голямата европейска икономика - Германия, която отчита 1.2% ръст на икономиката си. Именно положителното развитие на Германия, която формира 30% от европейската икономика, крепи икономиката на ЕС.

Източник: Евростат, НСИ

Ask a question Задай въпрос