03.09.2012

Българите са на път да преборят кризата

news article image

България избяга от кризисния ураган, ударил цяла Южна Европа и дори е сред малкото страни в ЕС с икономически растеж. Това сочат последните данни от статистиката. Между април и юни икономиката на страната е отбелязала ръст от 0.5% годишен ръст. Спрямо януари-март резултатите също са положителни – 0.2% растеж. Само още девет страни в ЕС освен България имат ръст на икономиките си през този период. Останалите 18, сред които всички в Южна Европа без Франция, изпаднаха в нова криза.

Икономическият ръст предполага по-добри дни за финансите на хората. Потвърждение за това са и данните на колекторските агенции, според които българите са станали по-платежоспособни през последната една година към юни. Изчисляваният от асоциацията индекс на събираемостта на дълговете е скочил с над 5 пункта за този период. Това се приема не само като добър сигнал за икономиката и доходите на хората, но говори и за по-висока финансова култура.

Българите плащат много по-активно задълженията си в началото на лятото, отколкото през пролетта, сочат още данните на колекторските агенции. Причината - по-високата сезонна заетост и по-ниските битови сметки през горещите месеци на годината. През юни мнозина започват работа в туристическия сектор, което се отразява добре на способността им да плащат своите задължения в срок, обясниха от организацията. Особено валидно е това за младите хора до 30 годишна възраст.

Ако положителните сигнали за икономиката продължат, това ще означава край на кризата. Признаците за това ще са безработицата да спре да расте, доходите на хората да се увеличават, българите да харчат повече и фирмите да наемат нов персонал и да разкриват нови работни места. Потреблението - най-важният стълб на икономиката, вече расте плавно от няколко месеца. Обещаното от правителството увеличение на пенсии и бюджетни заплати се очаква да го стимулират допълнително. Прогнозите са за 2.3% икономически растеж. През миналата той беше 1.7%, а през 2010 г. – 0.4%.

Ask a question Задай въпрос