05.11.2012

Българите ползват много по-малко кредити от останалите европейци

news article image

Защо България все още е сред страните с най-нисък стандарт на живот в Европа? Един от отговорите на този въпрос е: българите все още използват много по-малко заеми от останалите европейци. Статистиката сочи, че те имат два пъти по-малко кредити от жителите на страните, в които официална валута е еврото.

По последни данни домакинствата в България дължат около 20.5 млрд. лв. на финансови институции – банки, лизингови компании и фирми за бързи кредити. Това е около 27% от брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение този показател е два пъти по-голям в страните, които използват еврото - над 65%. Ниската задлъжнялост на българина му помага да живее по-спокойно в трудните за икономиката години, но и задържа стандарта му на живот по-нисък, тъй като се лишава от различни стоки и услуги. Очакванията на експертите са, че с догонване развитието на по-напредналите страни в ЕС, българите ще започнат да теглят заеми по-активно.

След бума на финансовите услуги през силните години за българската икономика до 2008 г., започна обратен процес и през последните три години и половина хората предимно изплащаха кредитите си, въздържайки се от нови и лишавайки се от стоки и услуги. С възстановяването на икономиката от началото на годината обаче, много експерти очакват тази тенденция постепенно да се обърне. На този етап кредитирането като цяло остава слабо – банките са внимателни, а притиснати от несигурността, високата безработица и скока на цените, гражданите предпочитат да не се ангажират с нови кредити, особено с големи суми. Единственото изключение е секторът на бързите кредити и по-специално на малките краткосрочни заеми. Експресните заеми финансират спешни и важни разходи в дома и семейството, показват последните данни на Изи Кредит, една от големите фирми в този бранш. Основното им предимство освен бързината и удобството е, че не ангажират хората с големи суми и продължителни периоди на погасяване. Търсенето им расте непрекъснато още от средата на 2010 г.

Ask a question Задай въпрос