20.08.2012

Българите подобряват финансовото си положение

news article image

Българите са увеличили финансовите си възможности за последната една година към юни, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции. Изчисляваният от асоциацията индекс на събираемостта на дълговете е скочил с над 5 пункта за период от една година. Това според експертите е сигнал не само за цялостно стабилизиране на икономиката и на доходите на хората, но и за по-висока финансова култура.

Българите плащат и много по-активно задълженията си в началото на лятото, отколкото през пролетта, показват още данните. Причината - по-високата сезонна заетост и по-ниските битови сметки през горещите месеци на годината. През юни мнозина започват работа в морските курорти в България и чужбина, което се отразява добре на финансите им и на способността им да покриват своите дългове, обясниха от организацията. Особено валидно е това за младите хора до 30 годишна възраст. При тях през юни се отчита 23% по-висок ръст в събираемостта на дълговете в сравнение с тази на по-възрастните.

Друг интересен извод от проучването е, че времената на неразумно теглене на кредити в България са останали в миналото. Хората правят внимателен и прецизен план на приходите и разходите си, коментират от асоциацията. Това се потвърждава и от данните на кредитиращите компании. От Изи Кредит например твърдят, че през последните няколко години българите са започнали да теглят заеми по-внимателно и за по-малки суми. В момента средният размер на заемите на компанията е 520-550 лв. През 2007-2008 г. той е бил 700, дори 900 лв. Хората сами усещат, че трябва да ползват кредити, които могат да връщат. Преценяват доста добре бюджета и финансовите си възможности, посочва Неделчо Спасов, изпълнителен директор на Изи Кредит.

Ask a question Задай въпрос