20.11.2019

5 съвета за финансова готовност през студените сезони

news article image

Тази година ни изненада със слънчеви и топли дни до късно през есента. Но студените месеци, дори и да закъснеят, няма да ни подминат. Есенно-зимният сезон, колкото и любим да е на мнозина, крие своите неприятни изненади. С него идват по-високите сметки за ток и парно, по-високите разходи за облекло и необходимостта да планираме значителен ресурс за щастливото посрещане на празниците. Мнозина биха се изкушили да се обърнат към роднина или приятел за бърз заем за покриване на спешните или непредвидени нужди. Това често не е добра идея, а и винаги е по-добре да сме подготвени да се справим с минимална чужда помощ. На каквато винаги можете да разчитате в EasyCredit.

Ето ви 5 лесни за изпълнение съвета как да подготвите семейния бюджет за студените сезони.

1. Съставете списък с големите разходи за 3 месеца напред

Особено важно на прага на зимата е да сме подготвени с очакваните разходи. Сравнете с предишни години сметките си за ток, парно или газ, направените разходи за ново облекло и стойността на подаръците. Включете в сметките и всички разходи за празничната вечеря, срещите с близки и роднини и евентуалната семейна почивка за зимния отпуск. Не на последно място са разходите по автолизинги, наеми, ипотеки. С подробен разчет на очакваните големи пера в семейния бюджет ще сте наясно дали и кога можете да очаквате финансови затруднения и да ги избегнете.

2. Добавете сума по ваш избор за непредвидени разходи

Радиаторът на колата се пука? Детето къса новото си зимно яке? Покривът ви протича в най-студените месеци? Елинсталацията ви е по-стара и инцидентно гърми? Никой не е застрахован от непредвидени ситуации. Българинът с право казва „бели пари за черни дни“. Ако можете да си го позволите, дръжте винаги в резерва за такива случаи определена сума, съобразена с финансовите ви възможности.

3. Разпределете семейния бюджет правилно

Мнозина от нас са изкушени от най-нов модел телефон, по-голям телевизор, луксозни пътувания. В това няма нищо лошо. Важно е да сме амбициозни и да искаме да се развиваме, така че да получаваме повече и да можем да харчим повече. Но докато не постигнем по-високите си цели, трябва да се простираме според чергата си. Оптимизирайте семейния бюджет, така че да получавате качествени неща на разаумна цена. Водете си семейно счетоводство, като въвеждате приходите и разходите си, за да ги следите по-добре. Следете и сравнявайте намаленията. Правете седмични семейни менюта и пазарувайте накуп, за да избегнете излишни харчове.

4. Винаги спестявайте при възможност

Има едно златно правило за разпределяне на семейния бюджет, наречено 50-20-30. Заделете половината си заплата за най-важните неща –сметки, храна, пътни разходи, наем или ипотека. 30% похарчете за глезотии – нови обувки или дреха, козметични процедури, романтична вечеря с половинката, скъпи въдици, кино и театър. Двадесет процента от доходите си оставете настрана за спестявания. Тези пари ще ви бъдат от полза вбъдеще, когато решите да се сдобиете с нещо много по-скъпо – нова кола, по-голямо жилище, околосветско пътешествие с круизен кораб.

5. Когато все пак имате нужда от пари – обърнете се към Изи Кредит

Понякога ни изглежда разумно да се обърнем към близките си, когато имаме затруднения. Но българите неслучайно си имаме приказката „добри сметки, добри приятели“. Много приятелства са разтурени именно за пари, а братя и сестри не си говорят с години именно заради финансови неуредици. Много по-чисто е да се обърнете за заем към Изи Кредит. Нашите кредитни консултанти са винаги налице. Процедурите са максимално улеснени, а възможностите за кандидатстване - изключително удобни. Отделно още с първата усвоена сума влизате в програмата ни за лоялност, с която можете да получите много бонуси, отстъпки и подаръци. Идеално за предпразничния сезон.

Ask a question Задай въпрос