25.03.2024

5 изненадващи начина да спестите пари без да спестявате забавлението

news article image

Да харчиш и да се забавляваш или да пестиш и да не се забавляваш - това сякаш е хамлетовият въпрос на нашето време.

Е, има как и парите да не са похарчени докрай и забавлението да е на ниво, смятаме ние в Изи Кредит и даваме 5 изненадващи идеи за спестяване на пари без да се пести забавлението. 

Спомени за цял живот 

Помислете дали няма да ви хареса повече да отделите една по-голяма сума и да преживете веднъж годишно нещо запомнящо се като екскурзия, отколкото да пилеете пари за ежеседмични “забавления”, от които така или иначе не остават сериозно спомени?

Ако не ви се иска да посягате към спестяванията си за пътешествия, може да вземете бърз кредит и да организирате финансите си според вноските за погасяването му. Така няма да се изкушавате и да харчите безцелно пари, а ще имате по-ясен финансов план.

Определете си бюджет 

Няма нищо осъдително в това да излезеш да се забавляваш с точен бюджет. Не всички сме милионери с неограничени ресурси, а и дори най-богатите хора на света си правят сметката.

Като знаете, че за вечеря може да отделите 30 лв, а за питие в бара - 20, ще поръчате според бюджета си и няма да се изкушавате да надскачате тази сума. И не е нужно да се чувствате неудобно, това са вашите пари и вашия финансов план и никой не бива да ви се бърка как да си харчите парите. 

Забавлявайте се “като едно време” 

Във времена като днешните, в които финансите сякаш все не достигат, можем спокойно да се върнем към едновремешните забавления - да си ходим повече на гости, всеки да приготви нещо вкусно и всички заедно да играем карти или да гледаме филм. Ще излезе не само по-евтино, но и доста по-забавно.

Доброволчество на концерти и състезания 

Ако сте почитател на концертите и представленията, можете да си гарантирате достъп до всякакви подобни изяви не с билети, а като доброволец. Така ще сте всъщност близо до сцената и изпълнителите, а дори може да ви платят хонорар, вместо вие да плащате за билети.

Същото се отнася и за спортни прояви - там винаги са нужни хора, които да съдействат за организацията. 

Безплатни алтернативи

На всяка една дейност може да се намери безплатна алтернатива, стига човек да е твърдо решен, че няма да харчи парите си безцелно. Можете да спортувате у дома си или на открит фитнес, можете да ходите на безплатни концерти и да каните гости вкъщи, вместо да ходите на ресторант.

А и за разходка в парка също не са нужни абсолютно никакви средства.

На финала, нека обобщим съветите на Изи Кредит:

  • Възползвайте се от безплатни алтернативи на любимите си занимания
  • В случай на нужда финансирайте пътешествие с бърз кредит, за да имате стимул да спазвате финансова дисциплина след това
  • Участвайте като доброволец
  • Канете гости у дома

 

Ask a question Задай въпрос