22.07.2022

5 идеи за бюджетна лятна почивка

news article image

Лято е и, ако съдим по постовете в социалните мрежи, всички са на почивка на най-невероятни места по света. Разбира се, никога не можем да сме сигурни, че хората от снимките са отседнали в хотелите, пред които са се снимали или пък ще се качат на яхтата, до която позират.

Затова и не е нужно когато планираме почивката си, да се съобразяваме с “хората”, а да преценим ваканцията си така, че да си починем добре, но без да се разоряваме.

Има много различни варианти за бюджетна лятна почивка, стига да се настроите, че е важно преживяването, а не колко пари сте платили за него.

Непопулярна дестинация

Има модерни места, на които сякаш всички заедно решават да отидат да почиват. Логично, цените на това “модерно” място скачат, защото търсенето е голямо. В същото време, само на няколко километра встрани има не по-малко хубави места за отсядане, които не са толкова скъпи.

Направете си експеримент и разширете периметъра на търсенето си на почивка в Гърция или в България и ще откриете неподозирани съкровища.

Споделено пътуване или обществен транспорт

При сегашните цени на горивата да се пътува сам на дълъг път е направо финансово престъпление. Проверете цените и преценете дали билет за нощния влак до морето няма да ви излезе по-евтино, отколкото да заредите автомобила с гориво. Със спестените пари ще удължите почивката си с още поне два дни.

Ако не можете да живеете без колата си, съберете съмишленици и пътувайте заедно, като си поделите парите за бензин. Всички ще стигнете до плажа, но само за ¼ от разходите.

С палатка край града

Дори да не сте запален къмпингар с пълно оборудване, все пак можете да се насладите на удоволствието да спите близо до природата.

За едно безпроблемно нощуване ви е нужна палатка, дюшек и завивки. Не е нужно да са специално купени от магазин за къмпинг оборудване, спокойно можете да вземете дори завивките и топматрака, на които спите вкъщи. В крайна сметка всичко ще е за 1-2 вечери, а спомените - до живот.

Мислете креативно

Нека огледаме от всички страни една хубава лятна отпуска. Тя включва много разходки из непознати места, хапване с гледка и удобно легло, в което да си отспите след изморителния ден.

Никъде не е казано, че разхождането трябва да е съпроводено с купуване на сувенири или пък че хапването с гледка трябва да е в ресторант. Същата гледка имате и ако просто седнете на плажа със сандвич в ръка, нали.

Колкото до удобното легло, то често може да се намери в гостоприемна къща за гости, вместо в 5-звезден хотел, в който така или иначе ще се прибирате само за сън.

Пресметнете добре

Какъвто и вариант за почивка да изберете, все ще ви трябват едни бързи пари, за да покриете разходите си. Ако можете да избирате момента на заминаване, наке да е тъкмо след като сте взели заплата.

Ако в края на отпускарския ви месец се окаже, че не е била толкова бюджетна, колкото ви се е искало, с малък Изи кредит до заплата ще възстановите баланса. Важно е само да не надскачате възможностите си и да изчислите правилно сумата и размера на вноските, с които ще погасявате кредита след това.

Ask a question Задай въпрос