06.11.2014

350 души вече преминаха безплатното обучение по проекта "НЕ на дълговете, ДА на парите"

news article image

Все повече хора се възползват от безплатните финансови обучения по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”, с които всеки може да подобри финансовата си компетентност и практическите си познания за управлението на парите. Проектът се реализира от Изи Кредит в партньорство с фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и цели повишаване на практическите умения на потребителите да взимат разумни финансови решения. От старта на програмата през пролетта до началото на ноември бяха организирани 23 курса в 18 населени места, а броят на участниците достигна 350.

През изминалата седмица се проведоха поредните две обучения - в пазарджишкото с. Хаджиево и в Нова Загора. В тях се включиха общо 23 души. В Хаджиево се обучаваха самодейци от местното читалище, а в Нова Загора – жители на града. Лектори в двата курса бяха професионалните обучители и бизнес треньори на Изи Кредит - Мирослав Михайлов, Борислава Стойкова и Николай Калиманов. Тримата изнесоха презентация за най-важните финансови теми, с които всеки човек се сблъсква във всекидневието си – личното финансово планиране и семейния бюджет, спестяванията, кредитите, дебитните и кредитните карти, осигуряването за пенсия и други. Курсистите участваха в игра, с която провериха умението си да контролират своя бюджет и решаваха кратки задачи и тестове за затвърждаване на придобитите практически знания. По традиция, в края на обученията се проведоха и томболи с награди.

„Страхотен курс. Интересен, изчерпателен...Беше много полезен. Останах очарована”, коментира 35-годишната Меглена Недкова, участник в курса в с. Хаджиево. Меглена е впечатлена от добрата и подредена структура на обучението, което й е дало възможност да придобие представа как да съставя и управлява своя личен бюджет. Десислава Димитрова, участник в курса в Нова Загора е на мнение, че най-големият проблем на хората е как да погасяват навреме задълженията по своите кредити. „Хората остават без работа или изкачат непредвидени разходи, което често води до невъзможност да се изплаща заем”. И двете са убедени, че обществото има нужда от обучения за повишаване на финансовата компетентност. „Колкото по-често се провеждат такива обучения и колкото повече хора участват в тях, толкова по-добре”, смята Меглена Недкова.

Курсовете по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” продължават. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240 (без допълнително таксуване).

Ask a question Задай въпрос