02.10.2012

10 години давност на задълженията към кредитори

news article image

Направено беше предложение в парламента относно давността на задълженията към кредитори. Ако кредиторите не успеят да си съберат вземанията от физически лица за 10 години, то дълговете ще се смятат за погасени.Предложението е на депутат от управляващата партия ГЕРБ и ако бъде прието, ще влезе в сила от 1 януари догодина. В момента дълговете на физическите лица са с 5-годишна давност. Те обаче си остават дължими и след петата година, ако кредиторът си събира вземането чрез съд.

Идеята за 10-годишна давност върху задълженията на физическите лица се приема противоречиво от експерти и обществени организации. Според много юристи така ще се помогне на хората в затруднено финансово положение и ще се компенсира липсата на закон за фалит на физическите лица. Предложението се подкрепя и от потребителските организации. „Промяната ще позволи на хора в затруднено положение да разсрочат плащанията си и все пак да могат да обслужват дълговете си", коментира пред сайта на „Дневник” Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Неясно обаче остава кой в крайна сметка ще плати цената на промяната, защото ще трябва да се отпишат много вземания. Банките вече предупредиха, че подобна стъпка трябва да е придружена от създаването на регистър на фалиралите длъжници, на които след това да не се осигурява достъп до кредити за дълго време. Банкерите се притесняват и че недобросъвестните длъжници ще злоупотребяват с тази давност, като съзнателно протакат съдебни дела с години. Нещата ще се утежнят и за самите длъжници, тъй като срокът на техните дългове на практика ще се увеличи.

Ask a question Задай въпрос