04.06.2013

Близо 300 спортисти се състезаваха в седмото издание на „Спортувай с Изи Кредит в твоя град” в София

news article image

На 2 юни /неделя/ в Борисовата градина в София се проведе седмото издание на националния празник „Спортувай с Изи Кредит в твоя град”. Празникът беше организиран от компанията за бързи заеми Изи Кредит, с подкрепата на веригата магазини Sport Depot и Столична община и под патронажа на Министерството на младежта и спорта.

Водещ на спортната програма беше популярният коментатор на Дарик радио Иво Райчев. Сред гостите на събитието бяха: Николина Щерева - световен шампион по лека атлетика на 800 м и първата българска лекоатлетка, участник на финали на две дисциплини в една Олимпиада (Монреал 1976 г.); Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет и Станимир Василев - председател на съвета на директорите на Изи Кредит. Програмата „Спортувай с Изи Кредит в твоя град” е отлична възможност за всеки да прекара приятно свободното си време с приятели и семейство, докато спортува за здраве. Спортът е на почит в Изи Кредит. Амбицирани сме да превърнем този празник в дългогодишна традиция, като добавим още спортове и привлечем още повече състезатели”, коментира Станимир Василев.

Лошото и дъждовно време в неделната сутрин в София не успя да развали настроението и в спортния празник се включиха близо 300 спортисти. Разпределени в три възрастови групи (14-16 години, 17-30 години и над 31 години), те се състезаваха в три спорта - лека атлетика–крос, баскетбол 3 на 3 и колоездене. Най-добрите получиха медали и предметни награди, а първенците по лека атлетика и колоездене на възраст над 17 г. си осигуриха участие на финалите на програмата в Албена на 14 и 15 юни. Наградени бяха също най-младият участник – 12-годишният Григор Йорданов и най-възрастният - 71-годишният Иван Бойчев (участник в 60 маратона в България и Европа).

Най-доволни от събитието останаха децата, за които организаторите бяха подготвили забавна програма с аниматори, игри и подаръци. Те се надбягваха с подскоци, дърпаха въже, пяха и танцуваха. Публиката се наслади и на баскетболно шоу на професионалисти, които играха на официална настилка на Международната федерация по баскетбол (FIBA). В атракция се превърна и състезанието за най-добър стрелец от тройката.

Освен София свой празник „Спортувай с Изи Кредит в твоя град” имаха вече Плевен, Русе, Бургас, Шумен, Пловдив и Благоевград. Кулуминацията на спротната програма предстои! От 14 до 16 юни най-добрите в леката атлетика и колоезденето от седемте града ще премерят сили на големите финали в курортния комплекс „Албена”.

Ето и отзиви на част от участниците в събитието:

  • Станимир Василев, председател на съвета на директорите на Изи Кредит: „Аз самият обичам да спортувам много. Сякаш децата в днешно време обаче спортуват по-малко, отколкото преди. С помощта на нашите партньори в Изи Кредит бихме искали да запалим в тях усещането, че спортът е важен и да ги стимулираме да спортуват по-често. Ще провеждаме тази инициатива всяка година, за да сме по-здрави и щастливи.”
  • Николина Щерева, световен шампион по лека атлетика на 800 м и първата българска лекоатлетка, участник на финали на две дисциплини в една Олимпиада (Монреал 1976 г.): „Няма нищо по-хубаво от лошото време. Участниците в спортния празник в София може да не са толкова много, но за сметка на това са много качествени.”
  • Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: „Това е прекрасен спортен празник. Благодаря на организаторите и спонсорите и на всички участници, които не се уплашиха от лошото време.”
  • Иван Бойчев, най-възрастният участник в лекоатлетическия крос на 5000 м (на 71 год. и участник в 60 маратона): „Тичам, откакто се помня – повече от 50 години и всеки ден, без да пропускам. Състезавал съм се и в републикански и в международни маратони. В другите страни хората спортуват много повече. Бягам всеки ден в парка и тези, които правят като мен, са малцина. С празници като този спортът отново може да завладее сърцата на хората, особено на младите. Спортът ще спаси човечеството.”

Ето и призьорите в отделните дисциплини и възрастови групи:

Лека атлетика – мъже 14-16 г.

  1. Мирослав Ранчов
  2. Самуил Златков
  3. Борис Козарев

Лека атлетика – мъже 17-30 г.

  1. Христо Дакашчев
  2. Живко Петров
  3. Любомир Бояджиев

Лек атлетика – мъже над 30 г.

  1. Иван Загоров
  2. Веселин Цочев
  3. Валентин Николов

Лека атлетика – жени 14-16 г.

  1. Виолета Васева
  2. Богданка Атанасова

Лека атлетика – жени 17-30 г.

  1. Милена Стоянова
  2. Дебора Зашева

Лека атлетика – жени над 30 г.

  1. Мария Добрева
  2. Ирина Тамбукова
  3. Ваня Ранкова

Колоездене – мъже 16–30 г.

  1. Петър Тилев
  2. Атанас Дживджиев
  3. Владимир Андонов

Колоездене – мъже над 30 г.

  1. Атанас Цонев

Колоездене – жени 16-30 г.

  1. Магдалена Константинова

В състезанията по баскетбол 3 на 3 призьори станаха следните отбори:

  1. Гаторейд
  2. Вожда и зулусите
  3. Утайките

Ask a question Задай въпрос